Over de opleiding
Met de HBO-opleiding DarmExpert word je opgeleid met specialistische kennis. Om te kunnen deelnemen is een Medische Basis Kennis diploma nodig. Het is een pre als je ervaring hebt als zorgverlener. Er wordt geen vrijstelling verleend. De opleiding is geaccrediteerd voor 10 punten bij de MBOG en 18 EC bij de KTNO.
Het opleidingsmateriaal wordt op de maandag voor de start van de opleiding digitaal verstuurd. Dit materiaal is eigen van DarmExpert en mag voor eigen doeleinden worden gebruikt door de cursist. De opleiding wordt afgerond met een examen.
Bij voorkeur geven we de opleiding off-line. Indien er onvoldoende deelnemers zijn of als het volgens de richtlijnen van de overheid noodzakelijk is, gaan we in overleg met de deelnemers om de werkwijze aan te passen en/of andere data te plannen zodat we de optimale kwaliteit behouden.
Wil je meer weten? Stel je vragen en we komen er vast uit. De cycli zijn in Wilnis of in Kropswolde.
DIT LEER JE TIJDENS DE 4-DAAGSE OPLEIDING
Onderscheid maken tussen darm disbalansen ten gevolge van triggers die worden gegeten en al bestaande disbalansen door bijvoorbeeld schimmels, virussen, bacteriën en/of parasieten.
Kennis verstrekken op wetenschappelijk niveau over de onderliggende oorzaken van de darm disbalansen.
Inzicht in de reguliere manier van denken en onderzoeken met daarnaast de mogelijke plussen en minnen van Coeliakie, NCGS en parasitologie.
Werkwijze, stappenplan en behandeling opzetten voor darm disbalansen met en zonder schimmel-, virus-, bacterie- en parasitaire belasting.
Mogelijkheden van een vervolgdiscussietraject d.m.v. Facebook groepen en vervolgdagen.
Communicatie voorbeelden geven waardoor het voor de therapeut makkelijk wordt om iets ingewikkelds op een eenvoudige manier uit te leggen.
Specifieke communicatietrainingsmethode zodat de therapeut iedere klant van A naar Beter kan helpen.
Deze methode van werken is bewezen en de kennis is na afloop direct toepasbaar in de praktijk. De bijbehorende documenten zijn beschikbaar voor de deelnemer.
Persoonlijke groei als therapeut. De eigen inbreng van de deelnemer zorgt ervoor dat deze meedenkt in de gehele keten van kennis en methode.
WAT IS HET PROGRAMMA VAN DE TRAINING?
Dag 1 | Basisgegevens
De eerste dag geeft overzicht in alle wetenschappelijke aspecten van Coeliakie, Non-Coeliac-Gluten-Sensitivity (NCGS) en parasitologie. Je gaat inzien dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn bij de diverse problematieken. Dat maakt het inzetten van een methode erg ondoorzichtig. In deze dag komen wel de overeenkomsten aan bod waar je eigenlijk altijd rekening mee kunt houden. Het immuunsysteem en de darmgezondheid zijn de belangrijkste basisgegevens waar je mee kennismaakt. We geven diverse opties in een basisvoeding en een basissuppletie die je kunt inzetten. De achtergronden daarvan zijn vanzelfsprekend wetenschappelijk onderbouwd. Omdat communicatie en therapietrouw belangrijke aspecten zijn besteden we daar vanaf de eerste dag al aandacht aan.
Dag 2 | Coeliakie en NGCS
Op de tweede dag behandelen we alle aspecten rond Coeliakie en NCSG. We bekijken wat de reguliere kijk op Coeliakie is en hoe het komt dat er zoveel diagnoses worden gemist. We behandelen de logica dat je klant wel voordeel ervaart van glutenvrije voeding maar dat je dan toch niet meetbaar kunt maken dat het probleem door gluten wordt veroorzaakt. Ook alle prolamines, anti-nutriënten, peulvruchten, nachtschade en de reden waarom we zuivel uit de voeding halen komen uitgebreid aanbod in het NCGS overzicht. Het immuunsysteem komt op een begrijpelijke en gedegen manier aan bod en we geven je ook handvatten in de communicatie naar je cliënt. Daarnaast ontwikkelen we een onderzoek waar je zelf ook een bijdrage aan kunt leveren. Door meer gegevens te verzamelen over de effecten wanneer mensen hun voeding gaan aanpassen en triggervrij gaan leven.
Dag 3 | Parasitologie
De derde dag is de parasieten dag. Hier komen een basisplan om je mensen mee te begeleiden, casussen, uitslagen bediscussiëren, veel tips, trucs en veel voorbeelden aan bod. Mensen kunnen bijzondere gewaarwordingen hebben als ze parasieten hebben. Deze gewaarwordingen kunnen specialer worden zodra je gaat werken om ze weg te krijgen. We nemen met je door wat je allemaal kunt tegenkomen, hoe je daar als therapeut mee omgaat en hoe je mensen op het goede spoort zet en houdt. Op deze dag duiken we in de theorie en worden je capaciteiten als therapeut behoorlijk op de proef gesteld. Het is, indien gewenst, mogelijk om met dit onderwerp nog enkele terugkomdagen te organiseren. Na deze dag weet je wat er gedaan kan worden en of je dit zelf gaat uitvoeren of niet.
Dag 4 | Communicatie
De vierde en laatste dag van de cursus geeft een overzicht van de geleerde delen en je leert hoe je alles kunt gaan integreren. Hierin zijn communicatie en planning de sleutelbegrippen. Communicatie met de arts, met je cliënt en met andere professionals. Over wat je wel en niet op je website zet en met welke wetgevingsaspecten je rekening dient te houden. Heb je na deze training nog vervolgvragen? Geen probleem, die beantwoorden we graag in overleg.