Over de opleiding
Met de HBO-opleiding DarmExpert ontvang je specialistische kennis. Om te kunnen deelnemen is een Medische Basis Kennis diploma nodig. Het is een pre als je ervaring hebt als zorgverlener. De opleiding is geaccrediteerd met 18 ECT bij de KTNO. In specifieke situaties is een vrijstelling mogelijk.
Je ontvangt het opleidingsmateriaal in de week voor van de start van de opleiding digitaal. Dit materiaal is eigendom van DarmExpert en mag voor eigen doeleinden worden gebruikt door de cursist. De opleiding wordt afgerond met een examen en we behandelen 2 ingeleverde casussen van jouw praktijk.
Bij voorkeur geven we de opleiding off-line. Wij houden van een prettige sfeer en hoog niveau. Soms zijn specifieke vragen of aanpassingen wenselijk. Met een goed gesprek komen we verder.
Wil je meer weten? Stel je vragen en we komen er vast uit. De cycli zijn in Wilnis of in Kropswolde.
DIT LEER JE TIJDENS DE OPLEIDING
Onderscheid maken tussen darm disbalansen ten gevolge van triggers die worden gegeten en al bestaande disbalansen door bijvoorbeeld schimmels, virussen, bacteriën en/of parasieten.
Kennis verstrekken op wetenschappelijk niveau over de onderliggende oorzaken van de darm disbalansen.
Inzicht in de reguliere manier van denken en onderzoeken met daarnaast de mogelijke plussen en minnen van Coeliakie, NCGS en parasitologie.
Werkwijze, stappenplan en behandeling opzetten voor darm disbalansen met en zonder schimmel-, virus-, bacterie- en parasitaire belasting.
Mogelijkheden van een vervolgdiscussietraject d.m.v. Facebook groepen en vervolgdagen.
Communicatie voorbeelden geven waardoor het voor de therapeut makkelijk wordt om iets ingewikkelds op een eenvoudige manier uit te leggen.
Specifieke communicatietrainingsmethode zodat de therapeut iedere klant van A naar Beter kan helpen.
Deze methode van werken is bewezen en de kennis is na afloop direct toepasbaar in de praktijk. De bijbehorende documenten zijn beschikbaar voor de deelnemer.
Persoonlijke groei als therapeut. De eigen inbreng van de deelnemer zorgt ervoor dat deze meedenkt in de gehele keten van kennis en methode.
WAT IS HET PROGRAMMA VAN DE TRAINING?
Dag 1 | Basisgegevens
In de eerste contactdag delen we vooral kennis over het zo snel mogelijk verkrijgen van een gezonde darmwerking. Onderwerpen als insuline resistentie, zuurtegraad, de werking van het immuunsysteem en de hormonen zijn enkele voorbeelden. Veel trigger stoffen worden benoemd zoals lectines, solanines, exorfines en spcifieke E-nummers. Natuurlijk geven we daar de wetenschappelijke onderbouwing bij zodat je zelf nog verder kunt studeren.
Omdat en goede uitvoering van je client valt of staat bij het feit dat je klant je advies kan uitvoeren geven we je basis inzichten in studie. Jij kunt nu specifieker sturen omdat je klant jouw kennis kan toepassen.
Voor je client ontvang je kennis over een basis voeding en tips voor basis suppletie en je krijgt informatie wat de reden is dat we dierlijke eiwit- en vetbronnen inzetten om tot een gezonde darmwerking te komen.
Omdat communicatie en therapietrouw belangrijke aspecten zijn besteden we daar vanaf de eerste dag al aandacht aan.
Dag 2 | Coeliakie en NCGS
Op de tweede dag behandelen we alle aspecten rond Coeliakie en NCGS (Non-Coeliac-Gluten-Sensitivity). Je krijgt kennis over de nieuwe richtlijn en wat dat voor jouw praktijk betekend. Je krijgt inzicht in hoe het komt dat er diagnoses worden gemist. Je krijgt alle nu bekende triggerstoffen voor de darm (en de wetenschappelijke achtergronden) mee. We behandelen de logica dat je klant wel voordeel ervaart van glutenvrije voeding maar dat je dan toch niet meetbaar kunt maken dat het probleem door gluten wordt veroorzaakt. Ook alle prolamines, anti-nutriënten, peulvruchten, nachtschade en de reden waarom we zuivel uit de voeding halen komen uitgebreid aanbod in het NCGS overzicht. Het immuunsysteem komt op een begrijpelijke en gedegen manier aanbod.
Dag 3 | Parasitologie
De derde dag maken we een start met het parasieten behandelplan. De ervaring leert dat het toepassen van deze gegevens gaat beklijven nadat je er zelf in de praktijk mee bezig bent geweest. Dat is dan ook de reden dat je begeleiding krijgt bij de behandeling van minimaal 2 clienten. Deze begeleiding is een onderdeel van de opleiding. Je krijgt uitgebreide toelichting over de ins- en outs van de opzet van het programma zodat je de theoretische achtergronden goed kent. Deze dag geeft naast het basis plan van aanpak voorbeelden met casussen, uitslagen, test gegevens en veel kennis overdracht uit de praktijk. Mensen kunnen bijzondere gewaarwordingen hebben als ze parasieten hebben. Deze gewaarwordingen kunnen specialer worden zodra je gaat werken om ze weg te krijgen. We nemen met je door wat je allemaal kunt tegenkomen, hoe je daar als therapeut mee omgaat en hoe je mensen op het goede spoort zet en houdt. Op deze dag duiken we in de theorie en worden je capaciteiten als therapeut behoorlijk op de proef gesteld. Het is, indien gewenst, mogelijk om met dit onderwerp nog enkele terugkomdagen te organiseren. Na deze dag weet je wat er gedaan kan worden en of je dit zelf gaat uitvoeren of niet.
Dag 4 | Communicatie en microbioom
Tijdens de vierde contactdag krijg je gegevens over het microbioom en hoe je dat kunt inzetten in je praktijk. We behandelen de gegevens van de eerdere dagen en helpen met integratie van alle gegevens. Als je wilt kun je deze dag een casus meenemen die we bespreken.
We stippen communicatie, planning en studietechnologie aan en je krijgt simpele handvatten omtrent stress. Verder komen communicatie met de arts, en met andere professionals aanbod. We stippen de communicatie op je website en wetgeving aan. Heb je na deze dag nog vervolgvragen? Geen probleem, die beantwoorden we graag in overleg.